Elevi și profesori borșeni în vizită în Franța, în cadrul proiectului Erasmus+ „Biodiversitatea: trecut, prezent și viitor”

În cadrul proiectului „Biodiversitatea: trecut, prezent și viitor” în perioada 13-19 octombrie a avut loc prima deplasare în Perpignan a unui grup de 6 elevi de la Liceul Borșa și 2 profesori însoțitori. Din grup au făcut parte elevii: Roman Cristina, Timiș Elena, Timiș Andreea, Timiș Beatrice, Mihali Aurora și Malina-Hanțig Beniamin din cls. a XI-a A, profil „Matematică- informatică” și profesorii Timiș Cristina (prof. chimie) și Mihali Adriana (prof. engleză).

75627309_1441388212679458_7561332311640244224_n

Toate activitățile proiectului s-au desfășurat în limba engleză, Alături de grupul român, în Perpignan au mai fost prezente alte grupuri de 6 elevi + 2 prof însoțitori din Spania, Italia și Islanda și bineînțeles gazdele.

Duminică au sosit în Perpignan, luni, în 14 octombrie, dimineața au vizitat vasul francez de cercetare Tara care era ancorat în portul Banyuls-sur-Mer după o expediție de 2 ani și jumătate în oceanele Atlantic, Pacific, Antarctic și Indian, expediție ce a avut drept scop investigarea ecosistemelor marine și biodiversității în contextul schimbărilor climatice urmărind, în mod special felul în care deșeurile de plastic (mai ales deșeurile microscopice) afectează planctonul și viețuitoarele marine.

În continuare au mers la „Observatoire océanologique de Banyuls-sur-Mer”, cunoscut și sub denumirea de Laboratorul Arago, o stație marină situată în Banyuls-sur-Mer, pe coasta mediteraneană a Franței. După amiază au vizitat comuna Collioure (ce are ieșire la Marea Mediterana) și Château Royal. A doua zi dimineața au vizitat liceul coordonator al proiectului, Liceul Pablo Picasso din Perpignan, dupa amiază Canet-en-Roussillon, unde au  ecologizat o porțiune de plajă.

Miercuri dimineața au vizitat cea mai modernă uzină de sortare și incinerare a deșeurilor din Europa – Pezilla la Riviere și parcul de eoliene din vecinătatea comunelor Baixas, Calce, Pézilla la Rivière, Villeneuve la Rivière. După amiază au fost la Situl Natural Goulyrous din Tautavel, iar apoi au vizitat centrul istoric al orașului Perpignan. Programul de joi a cuprins o vizită la Biodiversariumul (acvariumul și gradina botanică) din Banyuls sur Mer. Vineri au asistat la activități experimentale în laboratoarele de biologie și chimie la liceul Pablo Picasso și după amiază la festivitatea de încheiere a vizitei în Franța. Sâmbătă au revenit, fiecare, acasă. Pe tot parcursul vizitei au fost cazați în același loc (inclusiv colegii francezi), astfel încât și elevii și copiii s-au putut cunoaște, au legat prietenii, și-au îmbunătățit competențele de comunicare în limba engleză. Pentru toată lumea a fost o experiență extraordinară.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s