LICEUL BORȘA, PARTENER ÎN DOUĂ PROIECTE ERASMUS+

Liceul BORȘA este implicat în două mari proiecte Erasmus+. Primul proiect, care se derulează în perioada 1 septembrie 2019 – 31 august 2021, acțiunea-cheie 2, este un proiect de parteneriat strategic pentru inovare și schimb de bune practici la nivel european,  „Pe Arcă,  cu 5 minute înainte de 12 – Confruntarea cu problemele de mediu pentru un viitor durabil”, coordonat de un liceu din Germania.

P1000414

Școlile implicate în acest proiect sunt:

 • Norbert-Gymnasium Knechtsteden, Germania (scoala coordonatoare)
 • Rigas 64. vidusskola, Letonia
 • 2 IIS A-Ruiz, Italia
 • Szkola Podstawowa im. sw. Jadwigi Krolowej w Stubnie, Polonia
 • Ingieråsen skole, Norvegia
 • Liceul Borșa, România

Denumirea proiectului în limba engleză este  ”On the ARK at 5 minutes to 12 – Facing environmental challenges – heading  for a sustainable future”, nr. referinţă proiect: 2019-1-DE03-KA229-059563_4.

Narațiunea biblică „Arca lui Noe” servește drept metaforă pentru proiect. Poluarea mediului a devenit una din cele mai dezbătute probleme ale contemporaneităţii deoarece ne afectează, în diferite moduri, viața de zi cu zi. Elevii trebuie să înțeleagă că problemele de mediu nu cunosc granițe și că este necesar să comunice cu elevi din alte țări și să găsească soluții pentru păstrarea unui mediu mai ecologic. Prin urmare, țările partenere se întâlnesc pe Arcă, înainte de a fi prea târziu pentru a salva Pământul. În călătoria lor, în fiecare port (țară parteneră) în care vor poposi, vor întâlni diverse probleme de mediu  la care vor căuta soluții pe care, simbolic, le vor lua cu ei pe arcă.

Obiectivele principale ale proiectului sunt:

– conștientizarea participanților la proiect și a comunităților școlare și locale asupra problemelor de mediu;

– dezvoltarea competențelor de comunicare într-o limbă străină (limba engleză);

– determinarea elevilor să petreacă timpul în aer liber și să interacţioneze cu oamenii și cu natura;

– stabilirea unor relaţii profesionale şi dialoguri interculturale între participanţi;

– îmbunătăţirea aptitudinilor participanţilor de a adapta noile tehnologii la diferite activităţi de învăţare.

Elevii selectați în proiect vor avea vârste cuprinse între 13 și 15 ani. Pe parcursul celor doi ani de implementare a proiectului, elevii dintre cei selectați împreună cu 2 profesori însoțitori vor participa la diversele activități ale acestuia, desfășurate atât în liceul nostru, cât și în școlile partenere:

 1. Noiembrie 2019, România – ”Apa și apa minerală” :
 2. Martie 2020, Norvegia – ”Compostul” :
 3. Mai 2020, Germania – ”Deosebirea dintre insecte”
 4. Septembrie 2020, Letonia – ”Reciclarea”
 5. Martie 2021, Italia – ”Poluarea Mediteranei”
 6. Aprilie 2021, Polonia – ”Risipa alimentară – refolosirea alimentelor”
 7. Iunie 2021, Germania – Săptămână dedicată sustenabilității
   

Prin participarea la aceste activități, elevii învață să acționeze în calitate de cetățeni responsabili, să promoveze ideea sustenabilității și să devină activi ecologic.

Cel de-al doilea proiect Erasmus+ se derulează în perioada 15 septembrie 2019 – 14 septembrie 2021. Este un proiect  de parteneriat strategic pentru inovare și schimb de bune practici la nivel european, intitulat ”BIODIVERSITATEA: TRECUT, PREZENT ȘI VIITOR” și este coordonat de un liceu din Franța. Școlile implicate în acest proiect sunt:

 • Lycée Pablo Picasso, Franța (țara coordonatoare);
 • Istituto Istruzione Scolastica Superiore „Carlo Alberto Dalla Chiesa”, Italia;
 • Liceul Borșa, România;
 • Flensborgarskóli, Islanda;
 • IES Clot del Moro, Spania.

Denumirea proiectului în limba engleza este „Biodiversity: past, present and future”, nr. de referinta 2019-1-FR01-KA229-062187_5. Obiectivele principale ale proiectului sunt:

– consolidarea conștiinței civice și dezvoltarea cunoștințelor teoretice necesare  pentru transpunerea acesteia în practici ecologice, având în vedere că sănătatea populației este direct legată de calitatea mediului;

– promovarea comunicării educaționale, bazată pe respect reciproc, încredere, cooperare, toleranță, simț al identității și apartenenței, acceptarea și recunoașterea diversității;

– dezvoltarea abilităților necesare pentru lucrul în echipă și abilitățile de comunicare prin schimbul de informații cu alți parteneri;

– promovarea abordării interdisciplinare a științei în rândul elevilor și profesorilor, care poate duce la dezvoltarea de noi competențe.

– îmbunătățirea abilităților lingvistice ale elevilor (comunicarea în limba engleză în special), precum și abilitățile digitale prin utilizarea tehnologiei și a colaborării virtuale.

Scopul principal al proiectului este formarea comportamentului ecologic prin stimularea motivației pentru protecția naturii și realizarea unor acțiuni concrete de protejare a mediului. Elevii din grupul țintă vor avea vârste cuprinse între 15-17 ani. Pe parcursul celor doi ani de implementare a proiectului, elevii selectați vor participa la diversele activități ale acestuia, desfășurate atât în liceul nostru, cât și în școlile partenere:

 1. Octombrie 2019, Franța, ”Biodiversitatea franceză”
 2. Aprilie 2020, România, ”Biodiversitatea română”
 3. Martie 2020, Italia, ”Biodiversitatea italiană”
 4. Septembrie 2020, Islanda, ”Biodiversitatea islandeză”
 5. Aprilie 2021, Spania, ”Biodiversitatea spaniolă”.

Acest proiect va contribui la creșterea interesului elevilor în menținerea siguranței, durabilității și biodiversității mediului înconjurător, în special în ceea ce privește progresul științific și tehnologic în propria lor familie, comunitate și la nivel global. Coordonator  al ambelor proiecte este prof. Timiș Cristina, cadru didactic la Liceul Borșa.

Un gând despre „LICEUL BORȘA, PARTENER ÎN DOUĂ PROIECTE ERASMUS+”

 1. liceul pe holuri este curat si zugravit,in sale de clase este de Dupa al doi-lea razboi mondial , tabla veche ,scaune rupte,mese din eviul mediu rupte ,mizerie cît incape , resturi de mîncare de la elevi Bine educați ,pixuri rupte aruncate pe jos si etc …

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s